6 jadrové procesory od AMD !!!

27.04.2009 23:53

 

Společnost AMD se rozhodla, že šestijádrové procesory uvede ještě letos, a to dokonce v červnu. Měly by mít kódové označení Istanbul. Tím to ale nekončí, v roce 2010 se dočkáme dvanáctijádrových procesorů.

Výrobce procesorů AMD se nechalo slyšet, že letos významně pokročí v technologii svých produktů. Pro procesory značky Opteron už na letošek totiž chystá rozšíření o dvě jádra. Opterony s kódovým označením Istanbul by tak měly disponovat šesti jádry. Překvapivě budou uvedeny už v červnu letošního roku, kdy by měly nahradit dosud na špici trůnící Opterony Shanghai. V případě Istanbulu se jedná o nativní šestijádrový procesor. To znamená, že AMD implementovalo všech šest jader na jednu křemíkovou destičku. Výrobní proces je přitom stále 45nm. Výkonnostní nárůst proti Shanghai by se měl pohybovat někde kolem třicet procent.


Tím to ale rozhodně nekončí. AMD se v tomto segmentu rozhodlo začátkem roku 2010 ještě více přiložit pod kotel a počet jader v procesoru s označením Magny-Cours ještě zdvojnásobí. Tady už ale nepůjde o nativní dvanáctijádro, nýbrž dvě šestijádrové destičky v jednom CPU. Tím se AMD zbaví přednosti nativních procesorů, které jsou považovány za bezproblémovější a výkonnější. Rozpracované plány AMD sahají až k procesoru Interlago, který by měl disponovat dokonce šestnácti jádry. Jedná se ale samozřejmě o serverová řešení. V segmentu stolních počítačů si na více jader ještě nějakou dobu počkáme.

 

 

 

—————

Späť